Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Barátcserje termesztés képes leírás - Barátcserje.tlap.hu
részletek »

Barátcserje termesztés - Barátcserje.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: baratcserje.tlap.hu » Barátcserje termesztés
Keresés
Találatok száma - 9 db
A barátcserje

A barátcserje

Az illatos barátcserje kellemesen illatozó, későn virágzó díszcserje. Tudományos neve (Vitex agnus castus), de népiesen csak szűzbariskának vagy ürüfának szokták hívni. Hazája India és Nyugat-Ázsia. Alakja ritka ágazatú, rövid törzsrésszel. Mérete 1 és 2 méter közötti, de idővel terebélyesebbé válik.

A növény bemutatása

A növény bemutatása

A barátcserje nem csak mutatós, szúnyogűző díszcserje, hanem anafrodiziákum is. Konrad von Megenberg ezt írja róla a Természet könyve című művében: Szemérmessé teszi az embert, mint a bárány... A kolostorokban élő, nőtlenségi fogadalmat tévő szerzetesek a Földközi-tenger vidékén őshonos barátcserje kivonatát fogyasztották szüzességi fogadalmuk megtartásához.

A Vitex Agnus castus

A Vitex Agnus castus

Illatos barátcserje - Vitex agnus Castus. 2 - 3 méter magas, terebélyes ágrendszerű, illatos cserje. Tenyeresen összetett levelei aromás illatúak, hasonlítanak a marihuánához (Cannabis sativa). Valódi szúnyogűző hatású!

A Vitex agnus-castus gondozása, szaporítása

A Vitex agnus-castus gondozása, szaporítása

A Földközi-tenger vidékén őshonos terebélyes ágrendszerű, szép halványzöld lombot adó, akár 1,5-2 m magasra is megnövő télálló cserje, mely hazánkban félcserjeként nő. Nevét onnan kapta, hogy egykoron a szerzetesek úgy tartották, a növény termésének bogyóiból készített főzet fogyasztásával könnyebben be tudják tartani szüzességi fogadalmukat

Az illatos barátcserje

Az illatos barátcserje

(latin: Vitex Agnus Castus, angol: Chastetree berry, vitex), szűzbariska, ürüfa, barátbors, ábrahámfa, szűzfa.A Földközi-tenger vidékén őshonos, 2-3 méter magas, terebélyes ágrendszerű, illatos cserje

Barátcserje a kertünkben

Barátcserje a kertünkben

A barátcserje (Vitex agnus-castus) a verbénafélék családjába tartozik. Már az ókorban is ismerték a gyógyító hatását, és a termékenység istennőjének Hérának szentelték. Az ókori Rómában a szűziesség jelképe volt, szerzetesek hozták be Közép- Európába, mert a növény őrölt magját ették, hogy a cölibátusi fogadalmukat gond nélkül be tudják tartani.

Illatos Barátcserje

Illatos Barátcserje

A Barátcserje (Illatos barátcserje, Szűzbariska, Barát bors, Szerzetes bors, Szűzfa, Szűzbokor, Ürüfa, Ábrahámfa, Ábrahám) bokra terebélyes, de nem túl elágazó, lombhullató kis fa vagy cserje. Magassága átlagosan 2-4 méter, de elérheti a 6 méter magasságot is. Európában és Ázsiában a Földközi tenger keleti vidékén, patakok és folyók partján őshonos.

Szúnyogot űz a barátcserje

Szúnyogot űz a barátcserje

Most nyílnak az illatos barátcserje lila, halvány ibolyaszín virágai. A két-három méter magasra is növő terebélyes cserje nemcsak mutatós dísz, de igazi szúnyogűző is. Nem túl kényes növény, mérsékelten száraz talajon, napfényes helyen állandó öntözés nélkül is szépen fejlődik, ősszel és tavasszal is telepíthető.

Vitex agnus-castus,Illatos barátcserje

Vitex agnus-castus,Illatos barátcserje

Dél-Európában, Kis-Ázsiában honos, 1-3 m magas, terebélyes, lombhullató díszcserje, szürkén molyhos, négy bordás hajtásokkal. Vitex agnus-castus, Illatos barátcserje, levele aromás illatú, 5-7 levélkéből összetett, sötétzöld színű. Virága világos ibolyakék, 10-15 cm-es, felálló fürtben, augusztustól - októberig nyílik.

Tuti menü